U bent hier: VIVES

Vlaams Instituut voor Economie en Samenleving

 

VIVES Seminar 23 april 2015

Programma        Inschrijven

 

DECENTRALISATIE VAN HET SOCIAAL OVERLEG

 

In deze studie uitgevoerd in het kader van de VOKA Leerstoel, wordt het sociaal overleg in België bestudeerd. Het huidige sociaal overleg in België wordt gekenmerkt door een zeer sterk sectorale focus waarbij loononderhandelingen worden gevoerd binnen de paritaire comités. We stellen vast dat er een aanzienlijke mismatch bestaat tussen paritaire comités en de snel veranderende economische structuren waardoor een eerlijk “level-playing-field” voor ondernemingen in toenemende mate ontbreekt. Ondernemingen die actief zijn in dezelfde productmarkten en sectoren maar onder verschillende paritaire comités vallen, beconcurreren elkaar immers op basis van verschillende loonafspraken. Het is duidelijk dat dergelijke mismatch zwaar kan doorwegen op de concurrentiekracht of competitiviteit van ondernemingen.

Onze regressieanalyses tonen verder aan dat een hogere decentralisatie van de loonvorming op niveau van paritaire comités gepaard gaat met gemiddeld hogere loonkosten van ondernemingen die echter meer dan gecompenseerd worden door een hogere productiviteit en dus samengaat met een gemiddeld hogere competitiviteit van ondernemingen. We besluiten dat de competitiviteit van Belgische ondernemingen gebaat zou zijn bij meer ruimte voor loonoverleg op ondernemingsniveau.

 

Recente publicaties

VIVES Discussion paper 49
The Law of 1 over n (Geert Jennes)

VIVES Discussion paper 48
The political geography of the federal public debt in Belgium (Geert Jennes)

VIVES Briefing 11 maart 2015
Het belang van transport voor de Belgische industrie en implicaties van een kilometerheffing op vrachtwagens (Lieselot Baert & Jo Reynaerts)

Konings, J. & Vanormelingen, S. (2015), The Impact of Training on Productivity and Wages: Firm Level EvidenceThe Review of Economics and Statistics (forthcoming).

  Jaarverslag VIVES 2014

  Het Jaarverslag VIVES 2014 biedt een kijk op onze medewerkers, de belangrijkste VIVES-activiteiten en een overzicht van de onderzoekswerkzaamheden van 2014.

  ZOEKEN IN VIVES

  NIEUWSBRIEF

  Nieuwsbrief januari 2015

                         Inschrijven