U bent hier: VIVES

VIVES Vlaams Instituut voor Economie en Samenleving

De Zevende DAg 11/01/2015 - FACT CHECKER

In de rubriek "Fact Checker" van de Zevende Dag van zondag 11 januari j.l. wordt uitgegaan van de VIVES methodologie (zie hier en hier) om de berekening van de transfers tussen de deelstaten te illustreren. U kan de reportage hier bekijken.

  VIVES Briefing 5 januari 2015
  Loonkosten en export

In deze briefing onderzoeken Stefaan Decramer en Joep Konings de mate waarin de loonkosten per eenheid product een impact hebben op de uitvoerprestaties van bedrijven in de Belgische maakindustrie.

De studie vindt een negatieve impact van de loonkosten per eenheid product op de export, die echter verschillend is tussen sectoren en sterker is voor arbeidsintensieve ondernemingen.
 

Onderzoeksverslag vijf jaar VIVES

In dit verslag wordt naar aanleiding van het vijfjarig bestaan van VIVES een overzicht geboden van al de werkzaamheden gedurende deze periode. Alleen al in 2012 werden meer dan 30 publicaties uitgebracht, werd een derde VIVES Monografie gepubliceerd en nam VIVES de coördinatie van een nieuw steunpunt op zich.

VOKA Leerstoel Groeikracht van de Vlaamse economie

Deze leerstoel werd opgericht met als doelstelling de analyse van:

  • Drijvers van firma productiviteit en de rol van regionale clusters in de Vlaamse economie
  • Het belang van de groei van steden voor de groei van de Vlaamse economie
  • De rol van de dienstensector, de overheid en de Baumol hypothese

Lees hier de openingsrede van VOKA voorzitter Luc De Bruyckere, en de openingsrede van Prof. Joep Konings.

Workshop Steunpunt voor Ondernemen en Regionale Economie

Op 5 juni 2014 organiseerde STORE in samenwerking met het Departement EWI zijn eerste studiedag met als thema "Ondernemen, KMO’s en Economische Clusters in Vlaanderen".

Inhoudelijk richtte de studiedag zich zowel op beleidsmakers als onderzoekers actief of betrokken in één of meerdere van de voorgaande centrale domeinen: beleidsmakers kregen een overzicht van de meest relevante aanbevelingen gebaseerd op fundamenteel en beleidsondersteunend STORE onderzoek; vorsers en andere belangstellenden werden op de hoogte gebracht van de belangrijkste methodologische ontwikkelingen en empirische analyse

Het programma en meer gedetailleerde informatie kan u terugvinden op de website van het steunpunt.

'

 

ZOEKEN